Share |

Το ημερολόγιο ενός σεισμόπληκτου(Από το σεισμό σωθήκαμε. Από την κυβέρνηση πότε;)

Από την κυβέρνηση και τους ντόπιους παρατρεχάμενους.... πότε;

Όταν, πραγματικά το αποφασίσουμε. Κι αν το αποφασίσουμε, μπορούμε;

Δύσκολο. Συνεισφέρουν στη διατήρηση του οι κάθε είδους διαιρέσεις. Οι λίγοι κυβερνούν ενωμένοι και οι πολλοί πληρώνουν διαιρεμένοι. Κάποιοι είναι οι διαιρέτες και εμείς, οι πολλοί, οι διαιρετέοι. Και το έχουμε αποδεχθεί.

 

Από το σεισμό σωθήκαμε. Από την κυβέρνηση, που ήρθε με τον επικεφαλής της, "για να φανεί χρήσιμος";

Χρησιμότητα πρώτη: Προχωρά η εγκατάσταση εξεδρών εξόρυξης πετρελαίου στο πλέον σεισμογενές σημείο Ευρώπης και Αφρικής. Μπορεί να μην μπορεί να δώσει 9αρια σε Ρίχτερ, όπως λένε άχρηστοι επιστήμονες, αλλά αυτό που δίνει δεν είναι για εξέδρες εξόρυξης. Σκοτίστηκαν. Για τη ζωή μας σκοτίστηκαν. Όπως, λίγο πριν, σκοτίστηκαν για το πού θα ρίξουν τα απόβλητα ενός χημικού οπλοστάσιου.

Χρησιμότητα δεύτερη: Ο Κεφαλονίτικης καταγωγής αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ (δεν έχω ιδέα τι είναι τα αρχικά) έδωσε λύση σε "χρόνιο πρόβλημα": Με ειδική τροπολογία, δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων που βρίσκονται στους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης να συμψηφίσουν το σύνολο του προστίμου για την τακτοποίηση τους με το πόσο που θα καταβάλουν για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την στατική επάρκεια των κατασκευών των κτιρίων τους!!!

Στην Κεφαλονιά δεν έχουμε αυθαίρετα!!! Άντε καμιά ασήμαντη προσθήκη. Τα μόνα αυθαίρετα που έχουν καταγραφεί και έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι κάτι τέντες καταστημάτων ή κάποια παράνομα στέγαστρα πεζοδρομίων, από καταστήματα που προσπαθούν να κερδίσουν λίγα τετραγωνικά για την πελατεία τους. Κτήριο να στερείται οικοδομικής - πολεοδομικής άδειας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ σε ολόκληρο το νησί.

Δύο τινά συμβαίνουν: Ή ξεκινήσαν επικοινωνιακό μπαράζ μέτρων, χωρίς κανένα αντίκρυσμα ή "στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται". Κάποιος έχει κάποιο θεματάκι και ζήτησε, με την ευκαιρία του σεισμού, να το ταχτοποιήσει.

Χρησιμότητα τρίτη: Έρχεται ο υπουργός Παιδείας. Τον Μάρτη που μας πέρασε άκουγε τις κατάρες ενός νησιού, για το κλείσιμο του ΤΕΙ. Τώρα, έρχεται να βοηθήσει. Οι ντόπιοι παρατρεχάμενοι είναι πανέτοιμοι να τον υποδεχθούν, με τον τρόπο που το έκαμαν, πριν λίγες μέρες κι έγιναν ανέκδοτο σε όλη η Ελλάδα. Φυσικά, κανείς δεν θα του θυμίσει το έγκλημα. Ούτε ο δήμαρχος θα θυμηθεί εκείνο το "όσο είμαι εγώ δήμαρχος το ΤΕΙ δεν φεύγει". Δεν έφυγε. Έμεινε ένα τμήμα με 50 σπουδαστές. Νάχουμε κάτι να θυμόμαστε. Μέχρι να φύγει και αυτό.

Χρησιμότητα τέταρτη: Με εντολή Σαμαρά, έρχεται πολεμικό πλοίο κουβαλώντας είδη ρουχισμού και τρόφιμα. Άνευ δικών μας σχολίων.

Χρησιμότητα πέμπτη: Ο καλός μας δήμαρχος είπε κάπου ότι όλα βαίνουν καλώς, το πλοίο δεν είναι γεμάτο από άστεγους, οι καταστροφές είναι σχετικά μικρές, αλλά... "έχουμε 600 νέες δηλώσεις, οι οποίες έγιναν γιατί ο κόσμος περιμένει οικονομική βοήθεια". Ναι. Ο κόσμος κάνει δηλώσεις ζημιών, για να πάρει λεφτά και όχι γιατί έπαθε ζημιά. Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι ψεύτικες οι δηλώσεις ζημιών.

Χρησιμότητα έκτη: Συντονιστής εκ μέρους της Κυβέρνησης ορίστηκε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος θα μας συντονίζει από την Κέρκυρα. Το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά το σεισμό, ορίστηκε να γίνει στην Κέρκυρα. Οι Κεφαλονίτες Περιφερειακοί Σύμβουλοι δεν θα πάνε, έχοντας ζητήσει επείγον Συμβούλιο στο χτυπημένο Ληξούρι.

Χρησιμότητα έβδομη: Στην Κριτωνού είχαν πέσει βράχοι και χώματα και έκλεισε ο δρόμος Ληξούρι - Αργοστόλι. Ιστοσελίδα το απόγεμα της Παρασκευής ενημερώνει ότι έχει ανοίξει μια λωρίδα κυκλοφορίας "για να περνάνε τα οχήματα που έχουν ανάγκη. Σε όλη σχεδόν την διαδρομή υπάρχουν αστυνομικοί και άτομα της πολιτικής προστασίας και συνοδεύουν τα αυτοκίνητα να περάσουν με ασφάλεια. Μόλις μπει η νέα σήμανση ο δρόμος θα δοθεί στην κυκλοφορία έστω και με μια λωρίδα".

Χτες το βράδυ, ο ερασιτεχνικός Μετεωρολογικός Σταθμός Φαρακλάτων έδωσε 9 μποφόρ(Έχουμε και από αυτό στο χωριό μας).  Εκδόθηκε απαγορευτικό και το πλοίο Αργοστόλι - Ληξούρι σταμάτησε. Αυτοκίνητα που έπρεπε να πάνε από Ληξούρι σε Αργοστόλι εμποδίστηκαν από την αστυνομία. Και οι διαμαρτυρόμενοι έβλεπαν να έρχονται αυτοκίνητα που ξεκίνησαν από Αργοστόλι για Ληξούρι!

Χρησιμότητα όγδοη: Το νησί ή έστω οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο δεν έχουν, ακόμα, κηρυχθεί "σεισμόπληκτες". Τι σημαίνει αυτό; Θα χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του κ. Μ. Φόρτε, που ξέρει από αυτά:

  • Η υπουργική απόφαση όμως για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως σεισμόπληκτης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για πιστωτικές διευκολύνσεις, δωρεάν κρατική αρωγή, επισκευή κτισμάτων και ανακατασκευή κτιρίων, επιδότηση ενοικίου και άλλες παροχές προς τους πολίτες.Η δήλωση πάντως του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας πως «Όταν τελειώσουν οι έλεγχοι θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία και θα αποφασιστεί αν θα κηρυχτεί η Κεφαλονιά σεισμόπληκτη περιοχή ή όχι» είναι τουλάχιστον περίεργη.

Με  άλλα λόγια, κάποιοι το σκέφτονται αν πρέπει να πληρώσει το κράτος τα σπασμένα. Θυμηθήκαμε έναν κυβερνητικό Νομάρχη, που δεν ζήτησε να κηρυχθεί η Κεφαλονιά σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης", τότε που ευρισκόμενη σε κατάσταση χιονιά έμεινε επί μέρες χωρίς ρεύμα. Έπραξε με αυτό τον τρόπο, για να "μην εκτεθεί η τότε κυβέρνηση"! 

Ο Φόρτες, που ξέρει, δείχνει και τις πηγές από τις οποίες μπορούν να αντληθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Μία από αυτές είναι το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. (ΤΑΕΕ), το οποίο δημιουργήθηκε για φυσικές καταστροφές. Και με την ευκαιρία, θυμήθηκε τον σεισμό των 5,8 ρίχτερ στην Ακουίλα της Ιταλίας με 300 νεκρούς. Τότε το Ταμείο έδωσε 493,8 εκατ. ευρώ.

(Μας βλέπω να τιμωρούμαστε, γιατί δεν έχουμε νεκρούς και τραυματίες).

Για να πάρουμε, όμως, χρήματα πρέπει :

  • 1ον. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί στην Επιτροπή μέσα σε 10 εβδομάδες αφότου προκλήθηκε η πρώτη ζημία από την καταστροφή, δηλαδή μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απρίλη.
  • 2ον. Το ΤΑΕΕ χορηγεί οικονομική βοήθεια αν οι συνολικές ζημίες που προκλήθηκαν από την καταστροφή ξεπερνούν το 1,1 δις ευρώ (το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ελλάδας).
  • Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα.
  • Οι ζημιές σίγουρα θα είναι αρκετών εκατομμυρίων (ίσως και σε εξαψήφιο νούμερο), όμως 1 δις αποκλείεται να είναι.
  • Στη διαπραγματευτική όμως ικανότητα της Κυβέρνησης, του Δήμου και της Περιφέρειας είναι η Επιτροπή να εξετάσει με διασταλτική ερμηνεία και κατ΄εξαίρεση τη δυνατότητα του Ταμείου όπως έχει το δικαίωμα (έχει συμβεί ήδη σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν) και «να παρέμβει σε μια περιοχή όταν η καταστροφή αυτή επηρεάζει την πλειονότητα του πληθυσμού της και έχει σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομική της σταθερότητα και στις συνθήκες διαβίωσης».
  • Η δυσμενής οικονομική συγκυρία της Ελλάδας σίγουρα αποτελεί διαπραγματευτικό ατού, όπως και η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλεονέκτημα.

(Θα τιμωρηθούμε, γιατί φτιάχνουμε γερά σπίτια και οι ζημιές δεν ικανοποιούν τα μεγέθη που αυθαίρετα ορίζει η Ε.Ε.).

Έχουν περάσει 6 μέρες και αύριο είναι Κυριακή. Προφανώς, η κυβέρνηση δεν θα μπει στον κόπο να υποβάλλει αίτηση.

Κάνοντας τους λογαριασμούς μας, με βάση αυτά που λέει ο κ. Φόρτες:

Η Ακουίλα πώς πήρε 493,8 εκατομμύρια, ποσό που δεν αντιστοιχεί στο 0,6% του ΑΕΠ της Ιταλίας;

 

Τελικά, δεν αφήσαμε κανέναν ευχαριστημένο, με τη συμπεριφορά μας. Ούτε ένας νεκρός, ούτε μια κάποια βιβλική καταστροφή.

Γι αυτό κατασευάζουν εικονικές καταστροφές. Οι τρομολάγνοι τον καναλιών βρήκαν μία:

"Κόπηκε η γη στα δύο στο χωριό Σουλάρι". Και δημοσιογράφοι, ειδικοί αναλυτές γεωλογίας, έδειχναν το χάσμα που έκαμε ο σεισμός, έκατσαν και μέσα του, για να φωτογραφηθούν και να δείξουν το μέγεθος της καταστροφής.

Το ότι αυτή η "φυσική καταστροφή" μπορεί να προκληθεί και από μια βροχή δεν έχει και πολύ σημασία. Η εικόνα και ο τρομοκρατικός λόγος είναι αυτά που μετράνε. Και, βεβαίως, μικρή σημασία έχει που το χωριό λέγεται Σουλάροι και μόνο 15 σπίτια έχουν δηλώσει μικροζημιές. Αυτά  "στη γη που κόπηκε στα δύο". Η μικρή ζημιά δεν είναι είδηση.

 

Με αυτά και άλλα, θέλουν να μας.... (βάλτε όποια λέξη θέλετε).

Ο σοβαρός επιστήμονας Παπαζάχος να είναι καλά, που προέβλεψε ήλιο για  το χειμώνα και χιόνια για το καλοκαίρι.

7 Ρίχτερ νάναι η ζωή σας και να μην ζείτε στην Κεφαλονιά (Βαρειά κατάρα που την παίρνουμε αμέσως πίσω).  Σταματείστε να μας ....(βάλτε όποια λέξη θέλετε).

 

Εμείς διακόπτουμε την αρίθμηση, όχι γιατί όλα τα άλλα είναι καλά καμωμένα, αλλά για να μη χαρακτηριστούμε "αντικυβερνητικοί". Π.χ. στο Ληξούρι γίνεται "του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου", αλλά εμείς δεν θα το κάνουμε θέμα. Το κάνουν οι Ληξουριώτες και μοιάζει με θέατρο του παραλόγου. 

Εμείς, πάντως, είμαστε με την κυβέρνηση. Αυτή δεν είναι μαζί μας. Μας χαρακτήρισαν κρυπτοσυριζαίους, γιατί είπαμε ότι ορθώς σιώπησε η βουλευτής. Θα μας χαρακτηρίσουν και κρυπτοπασόκους, επειδή παρουσιάσαμε την ορθή πρόταση του Φόρτε. Άμα στο μυαλό σου έχεις τοποθετήσει στεγανά διαμερίσματα, θα μας πεις και πολλά άλλα.

Είπαμε κάπου ότι είμαστε με τη Δημοκρατία και όχι με την "αμεσοδημοκρατία" και μας διέγραψαν "αμεσοδημοκρατικά".  Διέγραψαν και άλλον ένα, "αμεσοδημοκρατικά", γιατί επαίνεσε το σχόλιο μας!

Στη Δημοκρατία χωράνε όλοι. Στην "αμεσοδημοκρατία", μόνο όσοι δηλώνουν πίστη στις λέξεις και όχι στην ουσία.

 

Σήμερα, είμαστε καλύτερα και κάναμε και την "αυτοψία" μας. Στη στέγη έχει ξεφύγει ο κορφιάς(το ανώτερο οριζόντιο δοκάρι σε σκεπή) και παρέσυρε και τα κεραμίδια που συνδέονται μ' αυτόν. Το δήλωσα, για να λάβω αποζημίωση και όχι γιατί έσπασε.

 

(Εικόνα: έτσι φτιάχνουμε τα σπίτια μας)