Share |

Τώρα! Μπορούμε! του Μάκη Φόρτε

ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟπεριφερειακό συμβούλιο που έγινε στη Ζάκυνθο στις 27 Απριλίου αναγνωρίστηκε η ύπαρξη των 11 «ορφανών» έργων της Κεφαλονιάς (εκ των οποίων τα έξι της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) από την περίοδο 2009 – 2010  ανάμεσα στα 45 απορριφθέντα έργα στο σύνολο της περιφέρειας.

Μου αρκεί λοιπόν ότι επισημάνθηκε το αυτονόητο – αυτό που τόσο καιρό φωνάζω (http://makisfortes.blogspot.com/2011/02/blog-post.html και http://makisfortes.blogspot.com/2011/04/blog-post.html ) :

Να επανεξεταστούν σε προτεραιότητα τα απορριφθέντα έργα, αφού δεν υπάρχουν (χρονικά) περιθώρια για ωρίμανση νέων έργων.    

 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕτα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο η Κεφαλονιά και η Ιθάκη έχουν εντάξει σε  4 ½ χρόνια στο ΕΣΠΑ ΜΟΝΟ 10 έργα (κλικ) συνολικού προϋπολογισμού 33.195.070 ευρώ που αντιστοιχούν στο θλιβερό ποσοστό του 10,96% του περιφερειακού προγράμματος !!!

Η πραγματικότητα όμως για τα νέα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ είναι ακόμη πιο θλιβερή.

Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη έχουν εντάξει 5 νέα έργα στο ΕΣΠΑ 22.330.000 ευρώ, δηλαδή ΜΟΝΟ το 7,37% του προγράμματος!!!

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ η δυσμενής για τα νησιά μας κατάσταση προδιαγράφεται ακόμη χειρότερη στο μέλλον.

Αν το πρόγραμμα εξελιχθεί σύμφωνα με τις εισηγήσεις του περιφερειάρχη κ. Σπύρου και της διαχειριστικής αρχής, τότε πολύ πιθανό να φθάσει στο ύψος των 405 εκατομμυρίων ευρώ (από 303), λόγω επί πλέον εντάξεων νέων έργων σχεδόν αποκλειστικά από Κέρκυρα, Λευκάδα και Ζάκυνθο.

Δυστυχώς, με τα σημερινά δεδομένα, το πρόγραμμα είναι τελειωμένο πριν καν ξεκινήσει .

Από το ποσόν των 405 εκατ. που πολύ πιθανό να φθάσει το ΕΣΠΑ, έξι (6) ΜΟΝΟ έργα πιάνουν το 75% του προγράμματος (302 εκατ.) !!!

Άρα απομένουν 103 εκατ. για νέα έργα.

Αν τώρα υπολογίσουμε ότι 20 εκατ. ανήκουν σε μέτρα που δεν έχουν προκηρυχτεί και 76 εκατ. σε αυτά που ήδη ενταχθεί (ανάμεσα σε αυτά και τα 5 δικά μας), μας κάνουν σύνολο 96 εκατ.

Δηλαδή μένουν για νέα – νέα έργα ΜΟΝΟ 7 εκατ., οπότε  και οι όποιες ελπίδες βρίσκονται στις εκπτώσεις που θα πάρουν τα έργα που θα δημοπρατηθούν και στην ενίσχυση του προγράμματος μέσω αναμόρφωσης των τομεακών προγραμμάτων των Υπουργείων και μεταφοράς πόρων προς το δικό μας πρόγραμμα !!!

 

 

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗτης Κεφαλονιάς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Π.Σ. (κλικ) είναι να εντάξει στο μέλλον ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΕΡΓΟ, αυτό του δρόμου Σάμης – Αγ. Ευφημίας, προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ.

Με μια τέτοια εξέλιξη η Κεφαλονιά μαζί με την Ιθάκη θα κλείσουν τη συμμετοχή τους στο ΕΣΠΑμε ΜΟΝΟ 6 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 27.830.000 ευρώ, σε ένα πρόγραμμα 405 εκατομμυρίων, δηλαδή με το απελπιστικό ποσοστό του 6,87% !!!

Η αισιοδοξία μας από την κατάσταση που παραδόθηκε εξαντλείται στο να κατορθώσουμε να έχουμε κάποια επί πλέον συμμετοχή σε μερικές  ακόμη δράσεις (όπως τα ολοκληρωμένα σχέδια αστικής αναγέννησης στην πρωτεύουσα το Αργοστόλι) οπότε και να φθάσουμε…το 8 % του προγράμματος.

 

ΓΙΑ ΝΑμην εξελιχθεί λοιπόν η διαφαινόμενη τραγωδία του ΕΣΠΑ σε εφιάλτη για την τοπική κοινωνία, δεν θα βαρεθώ να λέω πως πέρα από τις ευθύνες που υπάρχουν γι’αυτή την πρωτοφανή κατάντια, ΟΛΟΙ οφείλουν να αναλάβουν ΤΩΡΑ και όχι αύριο τις ευθύνες τους.

1)    Βουλευτής, Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης να επισπεύσουν την δημοπράτηση, τη συμβασιοποίηση και την εκτέλεση των πέντε έργων που ήδη έχουν ενταχθεί (Γέφυρα, Πισαετός, Χάρακας, Ύδρευση και Φιλαρμονικές).

2)    Ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης να αναλάβουν «τα ορφανά» έργα της περιόδου 2009 – 2010 και να «τα ωριμάσουν» ταχύτατα με τις υπηρεσίες τους.

3)    Ο Βουλευτής να απαιτήσει από το Υπουργείο Οικονομίας,όπως έχει γίνει στο παρελθόν, οι υπερβάσεις στον προϋπολογισμό (overbooking) από συγκεκριμένα έργα «καπέλο» των Υπουργείων, να καλυφθούν από επί πλέον πόρους και όχι από αναμόρφωση του δικού μας προγράμματος.

4)    Ο Βουλευτής με τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη και το ΕΒΕΚΙ, να φροντίσουν να ενεργοποιηθεί άμεσα δίχως γραφειοκρατίες και να δημοσιοποιηθεί όσο γίνεται ευρύτερα η δράση του ΕΣΠΑ για τις επενδύσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με επιχορήγηση (μέσω τραπεζών) του όχι ευκαταφρόνητου ποσού των 57,5 εκατομμυρίων ευρώ (για όλη την Περιφέρεια).

5)    Ο Βουλευτής να διεκδικήσει και να απαιτήσει, όπως πάντα γινόταν, επί πλέον πόρους από τα προγράμματα των Υπουργείων. Πολύ περισσότερο αφού είναι Κυβερνητικός Βουλευτής και στην Κυβέρνηση βρίσκονται τέσσαροι Κεφαλλονίτες Υπουργοί και Κεφαλονίτισσα η διευθύντρια του Πρωθυπουργού.

6)    Ο Βουλευτής άμεσα να διεκδικήσει και να απαιτήσει, όπως πάντα γινόταν, το ξεμπλοκάρισμα ξεχασμένων έργων, όπως η Μαρίνα, το σχολείο της δευτεροβάθμιας στο Αργοστόλι, το μουσείο της Σάμης, το κτίριο της Αστυνομίας, οι αποχετεύσεις της Λειβαθούς και της Ιθάκης, τα φράγματα Κατωγής και Γριζάτων, τα νέα σφαγεία κ.λ.π.

7)    Το σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Αργοστόλι (στο Φαραώ) έχει ανακοινωθεί κατ’επανάληψη πως θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, όπως και το κτίριο της Αστυνομίας.                                                Επειδή, απ’ότι φαίνεται, λόγω κρίσης κανένα έργο δεν θα γίνει με ΣΔΙΤ στη χώρα, θα πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί ο τρόπος εκτέλεσής τους.                                                                                                                                 Ο Βουλευτής, ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης πρέπει άμεσα να εξετάσουν την περίπτωση τουλάχιστον το σχολείο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αφού το σχετικό μέτρο διαθέτει  30 ολόκληρα εκατομμύρια αδιάθετα!

8)    Ο δοτός από το κομματικό κατεστημένο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ κύριος Ηλίας Μπεριάτος, καλά θα κάνει να αφήσει τα μεγαλεπήβολα «Στρατηγικά Σχέδια Ανάπτυξης» και τους ακατανόητους (για τον πολύ κόσμο) «Οδικούς Χάρτες» και να ασχοληθεί ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο και ως Κεφαλονίτης με κάτι πιο χειροπιαστό, ας πούμε…το ΕΣΠΑ!               Να έλθει επιτέλους στην Κεφαλονιά ως οφείλει και να ασχοληθεί με το αναπτυξιακό τέλμα που έχουν περιέλθει τα νησιά μας και το αναπτυξιακό βατερλό που προδιαγράφεται.  

Και κάτι τελευταίο, επιγραμματικά:

Είναι αδιανόητο η αποχέτευση της Σκάλας να έχει αρνητική εξέλιξη…..

 

Υ.Γ. Καλοδεχούμενος στην Κεφαλονιά ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αποστολόπουλος, αλλά θα έπρεπε να έχει έλθει προ καιρού.

Τώρα που έρχεται είναι δώρον – άδωρον τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ευθύνη του για το ΕΣΠΑ, αφού σε 1 ½ μήνα η αρμοδιότητα περνάει στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση παραδίδοντας ένα πρόγραμμα «τελειωμένη υπόθεση», όπως αναλυτικά ανέφερα πιο πάνω.

Πάντως και για να είμαι δίκαιος, η μισή ευθύνη είναι δική του…..