Share |

Χαμένες ευκαιρίες για το εισόδημά μας

warning: Creating default object from empty value in /home1/ithaca/public_html/sites/all/modules/openpublish_core/theme_helpers/node-article.tpl.inc on line 48.
ελια και λαδι

Η συνεισφορά των παραγωγικών τομέων στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Προϊόντος στην Κέρκυρα κατά προσέγγιση είναι:
Πρωτογενής 5%
Δευτερογενής 10%
Τριτογενής 85%
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, με βάση τα έσοδα της Κέρκυρας από τον τουρισμό, το εισόδημα του μέσου Κερκυραίου θα έπρεπε να είναι € 50.000/άτομο ετησίως!!! Δυστυχώς όμως δεν καταλήγει στις τσέπες μας παρά το 10-15% του ποσού αυτού.
Το υπόλοιπο διοχετεύεται σε προμήθειες τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών προϊόντων εκτός Κερκύρας. Ταυτόχρονα χάνουμε μεγάλο αριθμό επισκεπτών ετησίως επειδή δεν είμαστε σε θέση να τους παρέχουμε ταυτότητα και τοπικά προϊόντα. Γιατί να προτιμήσει Ευρωπαίος επισκέπτης την Κέρκυρα, όταν τον Ιούλιο και Αύγουστο του προσφέρουμε ντομάτα Βελγίου; Το γεγονός αυτό επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το πτωχό μας εισόδημα.
Το πρόβλημα είναι ότι αφ’ ενός έχουμε εγκαταλείψει τις παραγωγικές μονάδες έντασης, αφ’ ετέρου δεν καταβάλουμε καμία προσπάθεια τα λιγοστά ποιοτικά προϊόντα μας να έχουν αναγνωρισιμότητα και συνεπώς υψηλότερη τιμή από τα «χύμα» (π.χ. λιανοελιά, τοπικές ποικιλίες αμπέλου, φρούτα, κλπ).
Ο Πρεβεζάνος συνεταιρισμένος ελαιοπαραγωγός πουλά σε αλυσίδες λιανικής εμφιαλωμένο λάδι λιανοελιάς Κερκύρας και εισπράτει τριπλάσια τιμή από τον Κερκυραίο. Το καταφέρνει έχοντας πιστοποιήσει με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) το λάδι του ως Κερκύρας (!!!), ενώ ο Κερκυραίος όχι. Επιπλέον το τυποποιεί και το διαθέτει στην αγορά χωρίς την μεσολάβηση χονδρεμπόρων και βιομηχανιών.
Οι Δήμοι και η Νομαρχία στην Κέρκυρα έχουμε ιδρύσει την εταιρεία ΑΓΡΟΚ Α.Ε για υποδομές στον Αγροτικό τομέα. Η εταιρεία αυτή «απορρόφησε» και διέθεσε περί τα € 30 κ. τα τελευταία 10 χρόνια, μέσω των Προγραμμάτων Leader και ΟΠΑΑΧ. Επιπλέον έχουν δαπανηθεί αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ μέσω των τομεακών προγραμμάτων του Υπουργείου Γεωργίας και του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων. Σε αυτά περιλαμβάνονται και εργολαβίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φαγώθηκαν με πρόσχημα την δήθεν ενημέρωση αγροτών και βιοτεχνών ή την προσέλκυση νέων στους κλάδους αυτούς δραστηριότητας.
Οι όποιες μελέτες και επιχειρησιακά σχέδια πληρώθηκαν είναι άφαντα και κρυφά από τους δικαιούχους που οφείλουν να αναλάβουν δράσεις υλοποίησής του, δηλαδή την ΤΕΔΚ, τους Δήμους και το Επιμελητήριο. Και όλα αυτά υπό το πέπλο της αφόρητης Αυτοδιοικητικής σιωπής. Μπορεί και συνενοχής.
Στα πλαίσια του υποτιθέμενου σχεδιασμού του ΟΠΑΑΧ ΙΙ πρότεινα στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαιάκων να δαπανήσουμε μόλις € 10.000 για την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων του Ορεινού όγκου με Ονομασία Προέλευσης. Επίσης πρότεινα να χρησιμοποιήσουμε 2 κτήρια του Δήμου και Συνεταιρισμών που διαθέτουμε στο Όρος ως εκθετήρια – πωλητήρια τοπικών προϊόντων.
Ο Δήμαρχός μας κ. Κάρρας απάντησε ηγεμονικά και χλευαστικά ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με …συκομαΐδες, προς μεγάλη ικανοποίηση των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας που το καταψήφισαν.
Και όμως ο Κερκυραίος αγρότης εξακολουθεί να πουλά το λάδι έναντι € 1,5/κιλό, έναντι € 3-5/κιλό που εισπράττουν οι καλλιεργητές πιστοποιημένων ελαιολάδων και ο καταναλωτής να το πληρώνει € 7-10/κιλό!
Ο επισκέπτης δε της Κέρκυρας αγνοεί ότι εδώ παράγεται ίσως το καλύτερο και αρωματικότερο λάδι της Μεσογείου. Και είναι λογικό, αφού το έχουμε λησμονήσει και εμείς οι Κερκυραίοι…
Ο σχεδιασμός της επόμενης Προγραμματικής περιόδου για την χρηματοδότηση υποδομών και επενδύσεων στον αγροτικό τομέα και την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων παραμένει από «τα καλύτερα παιδιά της Αυτοδιοίκησης» κρυφός. Στο μουλωχτό όπως όλα τα άλλα.
Δεν εκπλήσσομαι που τους βλέπω να αγωνιούν για την διασφάλιση των πόστων ελέγχου της «απορροφητικότητας» και για την ερχόμενη περίοδο.
Ο φίλος Κώστας Καρβούνης, μου έστειλε προ ημερών ένα άρθρο της Καθημερινής, που αναφέρεται στο πρότυπο ποιότητας Cretacert, το οποίο και επισυνάπτω. Αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αποκτήσουν περαιτέρω αναγνωρισιμότητα προέλευσης τα ήδη πιστοποιημένα προϊόντα τους, τα οποία προορίζονται για εξαγωγές!!!
Η οικονομική κρίση δεν άγγιξε την Κρήτη όσο την Κέρκυρα, επειδή αυτοί έχουν φροντίσει εδώ και χρόνια. Το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ γι’ αυτούς σημαίνει Δήμοι – Επιμελητήρια – Συνεταιρισμοί – Επαγγελματίες σε κοινή πορεία. Στην Κέρκυρα όμως συμβολίζει την κοινή πορεία των ηγεμονίσκων προς την «απορροφητικότητα».
Χάρηκα ιδιαίτερα που είδα στο Πρόγραμμα του Συνδυασμού «Ιόνιο Αρχιπέλαγος» του υπ. Περιφερειάρχη κ. Ηλία Μπεριάτου να δίνεται μεγάλη έμφαση στην πιστοποίηση και προώθηση τοπικών προϊόντων στην ενότητα του Τουρισμού!! Πράγματι, τοπικά προϊόντα και κουλτούρα είναι ο μοναδικός τρόπος να αυξήσουμε το εισόδημά μας από τον τουρισμό.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα κονδύλια που μας στέλνει, καθώς έχει προ πολλού θεσμοθετηθεί η αυτονομία στην επιλογή της πορείας μας. Με λυπεί ιδιαίτερα να συνεχίζω να ακούω πολιτικάντηδες να τα βάζουν με το «Αθηνοκεντρικό κράτος» εν έτη 2010. Είναι απλά μία δικαιολογία για να καλύψουμε τις ανεπάρκειες και τις λαδιές μας.
Το 2010 πιστοποιήθηκε επισήμως η χρεωκοπία μας. Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μία νέα αρχή.
Σεβαστιανός Μεταλληνός
Δημοτικός Σύμβουλος Φαιάκων, Μέλος Δ.Σ. ΤΕΔΚ Κερκύρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό «Κέρκυρα Πολιτών» (Χρύσανθος Σαρλής)

Πως το λέει ο ποιητής?

Μοιραίοι, δειλοί κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα ...

H KAΘHMEPINH
Hμερομηνία : 02-10-2010
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_02/10/2010_357933

Με το σήμα Cretacert τα κρητικά αγροτικά προϊόντα
Η παρουσίαση του εγχειριδίου και των προδιαγραφών του φορέα CRETACERT και η έναρξη των διαδικασιών εγγραφής των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων εμπορίας, συσκευασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων για την απόκτηση του σήματος CRETACERT έγινε σήμερα Σάββατο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης.
Ο Φορέας Διαχείρισης της Φήμης των Κρητικών Αγροτικών προϊόντων CRETACERT σε κοινή συνέντευξη τύπου με την TUV HELLAS (TUV NORD) A.E., ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για τη σηματοδότηση των επιχειρήσεων με το σήμα CRETACERT.
Όπως τονίστηκε κατά τη συνέντευξη η διαδικασία σηματοδότησης των Κρητικών επιχειρήσεων ξεκινάει άμεσα με τα κηπευτικά προϊόντα της Κρήτης. Θα ακολουθήσουν οι εταιρείες παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου και κατόπιν οι κατηγορίες αρτοποιημάτων, μελισσοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων καθώς και προϊόντων οίνου.
Τα προϊόντα που θα φέρουν το σήμα CRETACERT θα πρέπει να είναι Κρητικής προέλευσης και παραγωγής και ελεγχόμενα βάσει αυστηρών, καθορισμένων, ποιοτικών προδιαγραφών που δεν αφορούν μόνο στην εμφάνιση και τη συσκευασία τους αλλά και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που διασφαλίζουν την προστασία των καταναλωτών.
Τα προϊόντα που θα φέρουν το σήμα CRETACERT, όπως επισημάνθηκε κατά τη συνέντευξη, θα αλλάξουν τη στρατηγική των προϊόντων της Κρήτης και από τον ανταγωνισμό της τιμής θα στραφούν στον ανταγωνισμό της ποιότητας. Η αποστολή του φορέα CRETACERT είναι να δώσει προστιθέμενη αξία και αναγνωρισιμότητα στα υψηλής διατροφικής αξίας αγροτικά προϊόντα, που αποτελούν τη βάση της Κρητικής διατροφής. Όλες οι προσπάθειες του φορέα αποτελούν ένα όραμα και μια σύγχρονη αντίληψη με πίστη και αγάπη για τα Κρητικά προϊόντα.
Ακόμη αναφέρθηκε ότι το σήμα CRETACERT είναι μονόδρομος για την πορεία των προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μπορεί να αποτελέσει ένα Περιφερειακό μοντέλο ανάπτυξης για την δυναμική των προϊόντων της Κρήτης.
Τέλος τονίστηκε ότι στο αμέσως προσεχές μέλλον διοργανώνονται προωθητικές ενέργειες, ούτως ώστε να γνωστοποιηθούν οι δράσεις, το σήμα του CRETACERT αλλά και οι εταιρείες που θα το φέρουν στα προϊόντα τους στους Έλληνες καταναλωτές αρχικά και στο ευρωπαϊκό κοινό στη συνέχεια.-
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ