Share |

95 δις τα δάνεια της ΕΚΤ προς τις τράπεζες, το 2010!

Στο χρόνο που μας τέλειωσε οι επιτυχημένες ελληνικές τράπεζες έλαβαν 95 δις δάνεια από την ΕΚΤ.

Οι υπόλοιποι θα λάβουμε 110 δις και τα πληρώνουμε με την ίδια μας τη ζωή, αφού οι περικοπές δεν διστάζουν να περιορίσουν δραματικά ακόμα και τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Για να λάβει 110 δις, μέσα σε 3 χρόνια, με ληστρικό επιτόκιο, έχουν κοπεί συντάξεις, μισθοί, δικαιώματα, έχει μπει υποθήκη όλη η δημόσια περιουσία, έχει ανασταλεί η έννοια της εθνικής κυριαρχίας και είναι μετέωρη η υποθηκευμένη περιουσία των επιχειρήσεων και των ιδιωτών, που από έλλειψη χρήματος στην αγορά δεν μπορούν να αποπληρώσουν υποχρεώσεις.

Σε αντίθεση, με όλα αυτά, μια χούφτα τραπεζίτες λαβαίνουν το το εξωφρενικό ποσό των 95 δις, σε ένα χρόνο και με επιτόκιο 1% και μάλιστα με την εγγύηση του ελληνικού δημσίου. Δηλ. με την εγγύηση των φορολογούμενων πολιτών. Ενέχυρο για τη χορήγηση των δανείων δίνονται , επίσης, ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τα τιτλοποιημένα δάνεια των ιδιωτών.

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες υπάρχουν χάρις στις ενέσεις της ΕΚΤ και την εγγύηση των 73 δις του ελληνικού δημοσίου.

ΚΑΝΕΝΑ περιουσιακό τους στοιχείο δεν μπαίνει υποθήκη και πως να μπει, αφού είναι επιχειρήσεις άνευ αξίας.

Η πολιτική "δύο μέτρα και δύο σταθμά", για τράπεζες και απλούς πολίτες,   δικαιολογεί, πλήρως,  το δίλημμα "τραπεζοκρατία ή δημοκρατία";

Και να υπενθυμίσουμε, πως η σημερινή καταστροφή οφείλεται αποκλειστικά στους τραπεζίτες και το αδηφάγο αισχρά κερδοσκοπικό παιχνίδι τους. Ανταμοίβονται, για την καταστροφή που επέφεραν, από αργυρώνητους ηγέτες.