Share |

EBEKI- Ισότιμη μεταχείριση με τα νησιά του Αιγαίου στον ΦΠΑ

Η έντονη κινητοποίηση που «έλαβε χώρα» στο Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα, απέφερε-κατά τα φαινόμενα-την αποτροπή των σκέψεων και των εισηγήσεων για την καθιέρωση και στο Αιγαίο των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στην ηπειρωτική χώρα!

 

Σύμφωνα με την Δ17Ε 5053959 ΕΞ/23.12.2010 Υπουργική απόφαση:

«…Για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου, Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% διαμορφώνεται σε 9%, ενώ για τα είδη που υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 6,5% ο συντελεστής αυτός διαμορφώνεται σε 5%.Διευκρινίζεται ότι ο σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 "Κύρωση Κώδικα ΦΠΑ" ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ παραμένει στο 23% και για τα νησιά νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου, Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, ο συντελεστής ΦΠΑ διατηρείται στο 16%.»

To ΕΒΕΚΙ επιχαίρει γι αυτή την εξέλιξη, καθώς θεωρεί ότι παραμένει «ζωντανό» το αίτημα των νησιών του Ιονίου για ισότιμη μεταχείριση και καθιέρωση και στα  νησιά μας του καθεστώτος ΦΠΑ που ισχύει στο Αιγαίο.(Γιατί π.χ. να έχουμε μειωμένο ΦΠΑ στις Σποράδες και να μην έχουμε στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη;)Οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε ότι θα πρέπει εμείς, οι νησιώτες του Ιονίου, να διδαχθούμε από την συμπόρευση /συστράτευση των νησιωτών του Αιγαίου και την ικανότητα που επέδειξαν στην  αξιοποίηση των συγκυριών και να δράσουμε ανάλογα!

Ταυτόχρονα (εφημ.ΕΞΠΡΈΣ/28.12.10) τροποποιήθηκε ο κανονισμός ενίσχυσης των νησιών του Αιγαίου(1405/2006) και θεσπίζονται ειδικά μέτρα στον τομέα της γεωργίας  (Τα «μικρά νησιά» του Αιγαίου είναι όλα τα νησιά εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια).Με τα ειδικά μέτρα θα επιτευχθεί-εκτός των άλλων- η διατήρηση και ανάπτυξη της γεωργικής δραστηριότητας των μικρών νησιών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας των τοπικών προϊόντων και ο περιορισμός των επιπρόσθετων δαπανών που απαιτούνται για τον εφοδιασμό με γεωργικές εισροές. Για την χορήγηση της ενίσχυσης απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού, το οποίο εκδίδεται μόνο για τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες σε μητρώο που τηρείται από τις αρμόδιες αρχές. Η E. E. θα χρηματοδοτήσει τα μέτρα που προβλέπονται στον σχετικό κανονισμό μέχρι το ποσόν των 23,93 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό που θα χορηγείται κάθε χρόνο για τη χρηματοδότηση του ειδικού καθεστώτος εφοδιασμού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 6,56 εκατ. ευρώ

Μετά, λοιπόν, και το παραπάνω καλούμε τον Περιφερειάρχη και τους νέους Δήμαρχους να συστρατευθούν με τους βουλευτές και τα Επιμελητήρια των Νομών της Περιφέρειας Ιονίων νήσων και να απαιτήσουν, επιτέλους, δυναμικά, αυτό που από χρόνια αποτελεί δικαίωμά μας: Να αντιμετωπίζονται οι κάτοικοι των νησιών μας όχι ως νησιώτες Β΄ κατηγορίας, αλλά ισότιμα με τους κατοίκους του Αιγαίου!

Αυτό τα ολοφάνερο έλλειμμα δικαιοσύνης θα πρέπει, επιτέλους, να εξαλειφθεί! Η κρισιμότητα των περιστάσεων για την οικονομία των νησιών μας δεν επιτρέπει πλέον καμιά ολιγωρία!                                                                                           Αργοστόλι 28/12/10

  Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου                         

Θεόφιλος Μιχαλάτος